Linear Tube Audio

Linear Tube Audio (LTA) har base i Washington DC - USA og er en forlænger af firmaet Urban Hifi. Urban Hifi blev startet i 2008. Her solgte man bl.a forstærkere designet og produceret af David Berning. Urban Hifi er den dag i dag stadig en hyggelig butik men med det her lille twist - LTA. Ejeren Mark Schneider, opfinder af verdens hurtigste billede scanner, droppede sit erhverv 100%, for at gøre hifi til sin levevej - en historie vi har hørt mange gange og nu selv har skrevet os ind i.

 

I netop 2008 havde David Berning besluttet, at stoppe produktionen af den uomtvistelige succes - MicroZOTL - af mange benævnt som verdens bedste pre - og hovedtelefon amp, der også med sine hele 2 x 1 watt i 8 ohm kunne drive effektive højttalere. Men også Bernings ZOTL-230 og ZH-270 blev lagt på hylden. Hvorfor? Jo David Berning ønskede, at have fokus på sine absolut reference modeler og sådan er det den dag i dag.  I 2015 lavede Mark Schneider en aftale med David Berning, der gik på, at revidere/opgradere MicroZOTL og lancere den under brandet LTA. 

 

Den celebre forstærker konstruktør David Berning tillod Mark, at benytte sit unikke rørforstærker patent ZOTL og sagde også ja til et udvidet samarbejde hvor Berning deltager som med-designer på fremtidige produkter. Efter relanceringen af MicroZOTL så ZOTL10 og 40 dagens lys. 10'eren blev opgraderet med en bedre strømforsyning. Siden kom ZOTL 40 og Ultralinear, som faktisk er en revideret/opgraderet Berning ZH-230. ZH-230 er en forstærker, der i mange år har været reference og editors choice på fagbladet The Absolute Sound. Denne stafet er i dag overdraget til LTA Zotl Ultralinear.

 

Kort fortalt så havde David Berning i 1997 opnået et patent på et kredsløb hvor han havde udviklet en ny måde, at bygge rør effektforstærkere på men uden brug af de obligatoriske udgangs transformatorer og så sandelig også de sædvanlige strømforsyninger. Berning havde opfundet en teknologi hvor man benytter en bærebølge og konverterer signalet sådan så det kræver meget mindre energi men uden, at forringe lydkvaliteten og de andre fine dyder som det originale OTL princip tilbyder.

 

Nogen mente, at han virkelig havde udfordret skæbnen og bevæget sig ud på en tynd gren, der snart vil knække under ham.

 

Berning havde i sin research påvist og fremsat beviser for hvad der sker i en udgangstransformator af gennemsnitlig kvalitet. Ligesom han også kunne bevise, at måden man viklede dem på og antallet af viklinger ikke var tilstrækkelige i forhold til, at arbejde optimalt.

 

En anden påstand Berning fejede af bordet er

det forhold, at audiofiler har den opfattelse af, at rørforstærker lyden kommer fra rørene. Sådan forholder det sig ikke 100%. David Berning fandt ud af, at det er udgangs transformatorerne, der på godt eller ondt farver lyden via de fejl og forvrængningsprodukter som trafoerne genererer. Disse tilføres højttaler signalet og blandes med den organiske lyd fra rørene og der primært generer en  lige harmoniske forvrængning.

OTL (Output Transformer Less) koblingen er ikke ny. Amps fra Julius Futterman, Joule Electra og Graaf har sat sine dybe spor i hifi historien. OTL er kendt for sine åbenlyse kvaliteter men også berygtet for sin temperament, store forbrug af udgangs rør og strøm, lav dæmpningsfaktor, høj udgangsimpedans og høj varmeudvikling samt hunde dyre produktions omkostninger. Pris og kvalitet hang ikke sammen. Den samme bevæggrund som bilenthusiaster har for fuldblods sportsvogne går igen hos rørforstærker fans og dermed også OTL tilhængere. Koste hvad det vil - det er oplevelsen, der kommer først.

Generelt set regnes OTL princippet for noget af det ypperste når det handler om forstærkere.  De er transient villige, transparente og romantiserer ikke lyden som "normale"  røramps. OTL har en bedre opløsning, linearitet, lavere forvrængning og et organisk lydbillede mange kæmper for, at komme i nærheden af.

ZOTL har disse OTL fortrin men har så samtidig den fordel, at de kræver nærmest ingen service, udgangsrør lever mellem 15-20000 timer, de benyttede rørtyper er ikke dyre eller eksotiske, forstærkeren er let - typisk 2-9 kilo, udvikler lidt varme, energivenlige, driver alt hvad man spænder efter dem. Lyden er på plads og den forfører.

 

Med grej i den her klasse er valg af kabler og signalkilder noget man skal være om sig med for intet tilsløres eller pakkes ind.

 

Som nævnt debuterede LTA så i 2015 med deres første produkt. LTA kom hurtigt på alles læber og ikke mindst øresnegl. Siden er det gået stærkt og LTA har et pænt udvalg og er nu så småt begyndt, at eksportere. LTA valgte Wow Factor som deres ekslusive agent i EU - og det er vi rigtig glade for.

Hifi kvalitet og priser følger typisk en logaritmisk kurve hvor LTA's kvalitet/pris kan placeres der hvor kurven begynder, at vende i den opad gående retning. Det er det punkt hvor vi også som firma har valgt at stoppe op - for det skal give mening og vi har den holding af high end audio ikke skal være kompliceret.

 

Du skylder dig selv, at høre hvad ZOTL kan præstere - dyrt - ikke i forhold til konkurrencen, kvalitet og vedligehold - specielt når det handler om rørgrej i den sublime ende af skalaen.

Vi har ZOTL 10 mk2, Z40integrated og anmelder darlingen MZ2 på demo.

Logo.jpg
MicroZotl 2
MicroZotl 2
MicroZotl 2
MicroZotl 3
MicroZotl 3
MicroZotl 3 + LPS
Zotl 10 + LPS
LTA Zotl10
LTA+Integrated+Amp+Front.jpg
LTA+Integrated+Amp+Back.jpg
mzpre4web.jpg
MicroZOTL_Preamplifier_Backplate-002.jpg
LTA Ultralinear
LTA Ultralinea front
pf award.jpg
Linear_Tube_Audio BN Award.jpg
TAS+303+EDS+CHOICE+LOGO+V2.jpg
PTA_Editors_Choice_SM.png
6moons+z10i+award.jpg
TAS+GoldenEar+2020+logo.png
stereophile-recommended.jpg
tms-editors-choice.jpg
InnerFidelity-EC-2019_1.jpg